Maranatha Media - Bulgaria

Иисус в Новия завет върши същото дело, както Иисус в Стария завет

Публикувана Юли 30, 2015 от Ейдриън Ибънс в Вечното евангелие
990 Намерена

Превод от английски на оргиналната статия: Jesus in the New Testament does the same work as Jesus in the Old Testament did

Един приятел ми изпрати тази сутрин по имейл следния цитат, който говори така силно за вечното евангелие. Казано ни е, че ще трябва дълбоко да изучаваме и да се молим много, за да добием разбиране за закона на Бога във връзка с Евангелието и да го видим в неговата пълнота. Дано извършим вярно това дело.

Елън Уайт, Знамения на времето – 2-ри октомври, 1893 г.:

Иисус в Новия завет върши същото дело, както Иисус в Стария завет; но хората са така решени да се отърват от Божия закон, за да може да намерят начин да избегнат съблюдаването на съботата, че поставят Иисус от Новия завет срещу Иисус в Стария завет. Тези слепи водители на слепите, които са невежи както относно Писанията, така и относно Божията сила, изливат негодуванието си върху Божия закон, а в същото време се опитват да издигнат Христос в контраст със закона. Но те не могат да направят това; защото Христос даде закона на избрания си народ, и опитвайки се да обезсмислят закона на Бога на основание, че Христос го е премахнал, те обиждат и Отец и Сина. Иисус казва: “Аз и моят Отец сме едно.”

Слепите учители на тази епоха, които се опитват да обърнат хората от Божия закон, казват на хората, че законът е юдейски, че е даден само на юдеите, и изговорен само за да бъде съблюдаван от тях. От къде идва техният авторитет за едно такова твърдение? Пророкът казва: “При закона и при свидетелството; ако не говорят според това слово, то е защото няма светлина в тях.” Господ е дал закона си преди да е имало и един юдеин в света. Интелигентните същества в небето били управлявани от Божия закон преди да бъде създаден човекът, а съботата била благословена и отделена за свята употреба веднага след като Бог направил света и си починал от делото на сътворението.

О, да имах език, с който да представя тези възвишени теми! Оставям перото със скръб, че думите ми са така слаби в описването на великата и страховита истина; когато размишлявам ми се струва, че съм погълната от нищото пред нейната огромна значимост. Темите свързани със закона и евангелието изглеждат твърде велики за да може да бъдат представени от един слаб и невеж смъртен като мен. От време на време дръзвам да представя това, което ми е било открито с най-прост език относно плана на спасението, но отново и отново съжалявам, че изказът ми не успява да опише славата на истината, такава каквато е в Иисус.

Братя мои, не се задоволявайте с повърхностно познание на истината, с повърхностен възглед за Божия закон. Копайте дълбоко в Писанията на истината, и с разбиране просветено то Святия Дух, пребивавайте върху святите изисквания на закона на Йехова, докато станете способни да разкриете на хората техния духовен и вечен характер. Вашите изследвания не са били достатъчно дълбоки. Имате нужда от вдъхновението на Святия Дух да ви помогне да изследвате истината с уважение и страхопочитание, напрягайки ума си със силен копнеж, който няма да бъде угасен докато не видите чудесни неща в закона. Копайте дълбоко в мината на истината, и не се задоволявайте докато не получите по-съвършено разбиране за това какво определя силата на Божия закон. Трябва да изследвате и да изследвате и да плачете, да постите и да се молите, за да може да ви бъде разкрита такава гледка към Божия закон, че да бъдете подготвени да излезете и да търсите души, като такива, които трябва да дават сметка. {Знамения на времето – 2-ри Октомври, 1893 г., параграф 7-11}