Maranatha Media - Bulgaria

Унищожителят

Публикувана Яну 15, 2016 от Деян Андов в Божият характер
1,392 Намерена

Превод от оригиналната статия на английски: The Destroyer

Псалм 78:43-48 описва язвите, които паднали върху Египет преди народът на Израил да бъде избавен от робство. Ние четем:

“Когато извърши знаменията Си в Египет и чудесата Си в полето Цоан. 44 Превърна реките им в кръв и потоците им, и не можеха да пият. 45 Изпрати сред тях рояци мухи, които ги изпоядоха, и жаби, които ги съсипаха. 46 Предаде и реколтата им на гъсеницата и труда им — на скакалеца. 47 Порази лозята им с град и черниците им — със слана. 48 Предаде и добитъка им на град и стадата им — на мълнии.” Псалм 78:43-48

А сега моля прочетете стих 49-ти внимателно:

„Изля върху тях изгарящия Си гняв, ярост, негодувание и беда, като изпрати зли ангели между тях.“ Псалм 78:49

Тук ни се казва, че при язвите, които падали върху Египет участвали зли ангели, което би могло да означава само демони. В небето Бог със сигурност няма зли ангели.

А сега можем ли да разберем какво са правили злите ангели в Египет по времето на язвите?

Нека прочетем Изход 12:12,

“Защото Аз ще мина през Египетската земя тази нощ, и ще поразя всички първородни в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съд срещу всички Египетски богове: Аз съм Господ“ Изход 12:12

“АЗ ЩЕ МИНА ПРЕЗ... И ЩЕ ПОРАЗЯ... АЗ СЪМ ГОСПОД”. От този стих е ясно, че десетата язва или унищожението на първородните в Египет е била присъда на Господ. Стихът показва ясно, че Господ лично и директно ще унищожи всички първородни в Египет, но нека прочетем какво казва стих 23 в същата глава:

“Защото ГОСПОД ще мине да порази Египтяните; и когато види кръвта по горния праг и на двата стълба, ГОСПОД ще подмине вратата, и няма да оставя УНИЩОЖИТЕЛЯ да влезе в домовете ви да ви порази” Изход 12:23

Тук имаме една напълно различна картина, а именно, че не ГОСПОД унищожава първородните със собствената Си ръка, но някой, който е наречен „унищожител". Кой е това? Имаме и една друга препратка за унищожител в 1 Коринтяни 10:10:

Нито роптайте, като някои от тях, които роптаеха и бяха унищожени от УНИЩОЖИТЕЛЯ” 1 Коринтяни 10:10

Това е за Израил в пустинята, където някои от тях били унищожени от унищожителя. Този стих пак не изяснява кой е унищожителят. Повечето хора смятат, че това е Господ, защото те казват, че Той бил онзи, който наказал народа в пустинята. Но в Изход 12:23 се вижда, че не може да е Господ, защото Той бил този, който позволявал или възпирал унищожителя да унищожава.

Друга препратка към унищожителя намираме в Откровение 9:11:

“И имаха над себе си цар – ангела на бездната, който на еврейски се нарича Авадон, а на гръцки името му е Аполион.” Откровение 9:11

Думата „АВАДОН“ или “АПОЛИОН” означава “УНИЩОЖИТЕЛ”. Така че, този ангел на бездната е Унищожителят. Кой е той? Библията обяснява сама себе си:

“И затръби петият ангел; и видях една звезда, паднала от небето на земята, на която се даде ключа от кладенеца на бездната.” Откровение 9:1

Мисля, че е ясно коя е тази звезда, която е паднала от небето на земята. Това е Сатана. САТАНА Е УНИЩОЖИТЕЛЯТ!

Елън Уайт потвърждава това, което открихме в Библията:

“Сатана е големият враг на Бога и човека. Той се преправя чрез своите агенти на ангел на светлината. В Писанията той е наречен унищожител, обвинител на братята, измамник, лъжец, мъчител и убиец” (Свидетелства към църквата – том 5 – с. 137) / гл. 12 – Агенти на Сатана – параграф 1
“Сатана е унищожителят” (Знаме, 1-ви март, 1905 г.)

Така че, става ли ясно кои са били злите ангели „изпратени“ в Египет? Това били Сатана и демоните му, които унищожили всички първородни в Египет.

Еврейската дума за изпращам в Пс. 78:49 означава да пусна или да освободя.

Сега може би някой ще скочи, за да каже, че съм направил Бог и Сатана сътрудници и приятели, заради това че Сатана изпълнява Божиите планове.

Не, не правя това в никакъв случай. Бог и Сатана не са приятели. Истината е, че Сатана е унищожител, който само очаква да унищожи всички, които не са под Божията специална защита. В случая с Египет, това били всички първородни. Ако силата на Бога не защитавала останалите, Сатана щял да унищожи всички египтяни. Елън Уайт говори за нетърпението на унищожителя да унищожава, по следния начин:

Така най-свирепият враг приписва на Създателя и Благодетеля на човечеството собствените си качества. Жестокостта е сатанинска черта. Бог е любов и всичко, сътворено от Него, бе чисто, свято и прекрасно, докато чрез първия голям бунтовник не се вмъкна грехът. Самият Сатана е врагът, който изкушава човека да съгрешава, А СЛЕД ТОВА, АКО МОЖЕ, ГО УНИЩОЖАВА. Когато осигури жертвата си, ликува над постигнатата гибел. Да му бъдеше разрешено, би помел целия човешки род, т. е. би го уловил в мрежата си. АКО БОЖЕСТВЕНАТА СИЛА НЕ БЕ МУ СЕ ПРОТИВОПОСТАВИЛА, НИТО ЕДИН СИН ИЛИ ДЪЩЕРЯ НА АДАМ НЕ БИХА МУ ИЗБЯГАЛИ.” (Великата борба – с. 534) / гл. 33 – Първият голям измамник/Тайната на безсмъртието - параграф 10
Луцифер се превърнал на унищожителя на онези, които му били поверени от небето, за да ги пази” (Е. Г. Уайт - Запис на съединението на конференцията в Австралия, 1-ви октомври, 1906 г.)

Сега, когато описва присъдите на Бога в края на времето сестра Уайт намеква, че съдбите в Египет са били сянка на това като казва:

“Когато унищожаващият ангел трябваше да мине през Египет, за да унищожи първородните на хората и животните, на Израил било заповядано да приберат децата и семействата си в дома при себе си, и тогава да бележат стълбовете на вратите с кръв, така че унищожаващият ангел да може да подмине обиталищата им, и ако те не успеели да преминат през този процес, нямало да се прави разлика между тях и Египтяните.
Унищожаващият ангел скоро ще излезе отново, не за да унищожава само първородните, но "да погуби напълно стари и млади, както мъже, така и жени и малки деца", които нямат знака. Родители, ако желаете да спасите децата си, отделете ги от света...” (Ривю енд Херълд – 14-ти октомври, 1875 г.)

Така че, същият унищожаващ ангел, който минал през Египет да унищожи първородните, ще мине отново да унищожи всички, които нямат белега на Бога. Отново питаме, кой е този унищожаващ ангел? Вече казахме, че това е Сатана, нo имаме ли още доказателства за това твърдение? Ето го отговорът:

Точно преди първородните да бъдат погубени в Египет, Господ инструктира Израилтяните да приберат децата си в къщите при тях, и да намажат горния праг и двата стълба на вратите си с кръв, така че когато унищожаващият ангел минава през земята, да разпознае домовете, които са белязани по този начин като обиталища на Христовите последователи, и да ги подмине.
Днес трябва да събираме децата си около себе си, ако искаме да ги спасим от унищожителната сила на ЗЛИЯ. Конфликтът между Христос и Сатана ще става все по-интензивен до края на историята на тази земя. Трябва да имаме вяра в кръвта на Христос, за да можем да преминем безопасно през пагубните времена, които са точно пред нас” Проповеди и разговори - том 2, с. 199

Мисля, че този цитат решава проблема с всичките ни съмнения. Има само един, който е зъл и унищожител от началото, САТАНА!

Ще завърша със следния цитат от Духа на пророчеството:

Бог държи точна сметка на народите. Нито едно врабче не пада на земята без Той да забележи това. Онези, които вършат зло на съчовеците си, казвайки: От къде ще знае Бог? Един ден ще бъдат повикани да срещнат дълго отлаганото въздаяние. В тази епоха, към Бога се показва повече от едно обикновено презрение към Бога. Хората са достигнали една степен на нахалството и непокорството, които показват, че чашата на нечестието им е почти пълна. Мнозина отдавна са преминали границата на милостта. Скоро Бог ще покаже, че Той действително е живият Бог. Той ще каже на ангелите: "Не се борете повече със Сатана против усилията му да унищожава. Нека той действа с делата на своята злост върху децата на непокорството; защото чашата на нечестието им е пълна. Те напредваха от една степен на нечестието към друга, добавяйки всеки ден към беззаконието си. Повече няма да се застъпвам да преча на УНИЩОЖИТЕЛЯ да извършва делото си." (Ривю енд Херълд, 17-ти септември, 1901 г.)

Скъпи братя и сестри, в Египет Бог заповядал само първородните да бъдат оставени в ръцете на унищожителя. Във времето на края, Той ще заповяда, всички непокорни на добрата вест на евангелието да бъдат оставени в ръката на врага.

Както Господ стоял при вратата на верните в Египет, заради кръвта на жертвеното агне, така Господ отново ще стои в защита на всички, които са изпрали дрехите си в кръвта на истинското Агне, заклано на Голгота.

Нека всички, които четат тези думи бъдат защитени от УНИЩОЖИТЕЛЯ в деня на голямото заколение.