Maranatha Media - Bulgaria

Становище на Деян Делчев за Божеството представено в ЦАСД, СОФИЯ, СЛАТИНА

Публикувана Юни 21, 2016 от Деян Делчев в Семейство и общество
973 Намерена

Вярвам, че единият истинен Бог на Библията и единствен източник на живота за всичко съществуващо е Бог Отец:

 

1 Кор. 8:6 За нас има само един Бог — Отец, от когото е всичко, и ние за Него; и един Господ — Иисус Христос, чрез когото е всичко, и ние чрез Него.

 

Йоан 17:3 А това е вечен живот – да познаят Теб, единствения истинен Бог, и Иисус Христос, когото си изпратил.

 

Юда 25 На единствения Бог, нашия Спасител, чрез Иисус Христос, нашия Господ, да бъде слава и величие, сила и власт, преди всичките векове и сега, и до всичките векове. Амин.

 

Йоан 5:43, 44 Аз дойдох в Името на Своя Отец и не Ме приемате; но ако дойде друг в свое име, него ще приемете. 44 Как можете да повярвате вие, които приемате слава един от друг, а не търсите славата, която е от единия Бог?

 

1 Тим. 6:16 Който единствен притежава безсмъртие, обитавайки в непристъпна светлина, когото никой човек не е видял, нито може да види, на когото да бъде чест и вечна власт. Амин.

 

Йоан 1:18 Никой никога не е видял Бога. Единородният Син, който е в лоното на Отца, Той Го изяви.

 

Вярвам, че Господ Исус Христос, Единородният Син на вечния Бог, е бил роден от Бог Отец във вечността и с този акт Той бил надарен с цялата пълнота на Божеството, включително и с правото да притежава и дарява безсмъртието, което Той има от Своя Баща. Той бил направен равен на Всевишния Бог. Чрез Своя Син Бог е създал и продължава да поддържа всичко съществуващо:

 

Пр. 30:4 Кой се е изкачил на небето и е слязъл? Кой е събрал вятъра в шепите си? Кой е вързал водите в дреха? Кой е утвърдил всичките земни краища? Как е Името Му и как е Името на Сина Му — ако Го знаеш?

 

Пр. 8:23-26 От вечността бях поставена, от началото, още преди създаването на земята. 24 Родих се, когато ги нямаше бездните, когато нямаше извори, изобилстващи с вода. 25 Преди да бъдат разположени планините, преди хълмовете се родих, 26 докато Той още не беше направил нито земята, нито полята, нито първите прашинки на вселената.

 

Пс. 2:7 Аз ще възвестя наредбата на ГОСПОДА. Той Ми каза: Ти си Мой Син, Аз днес Те родих. (Новозаветният писател на посланието към Евреи прилага раждането описано в Пс. 2 за вечността, а не за възкресението на Исус Христос)

 

Йоан 3:16, 18, 34, 35 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот... Който вярва в Него, не е осъден; който не вярва, е вече осъден, защото не е повярвал в Името на Единородния Божи Син... Защото Този, когото Бог е пратил, говори Божиите думи; защото Бог не Му дава Духа с мярка. 35 Отец люби Сина и е предал всичко в Неговата ръка.

 

Йоан 5:18 Затова юдеите искаха още повече да Го убият; защото не само отменяше съботата, а и наричаше Бога Свой Отец и така правеше Себе Си равен на Бога.

 

Йоан 5:26 Защото, както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си;

 

Йоан 8:42 Иисус им каза: Ако Бог беше вашият Отец, вие щяхте да Ме любите, защото Аз съм излязъл и дошъл от Бога; понеже Аз не съм дошъл от Себе Си, а Той Ме изпрати.

 

Йоан 16:27-30 Защото Сам Отец ви обича, понеже вие обикнахте Мен и повярвахте, че Аз от Отца излязох. 28 Излязох от Отца и дойдох на света; и пак напускам света и отивам при Отца. 29 Неговите ученици Му казаха: Ето, сега ясно говориш и никаква притча не казваш. 30 Сега знаем, че Ти всичко знаеш и няма нужда да Те пита някой. По това вярваме, че си излязъл от Бога.

 

Йоан 17:7, 8 Сега познаха, че всичко, което си Ми дал, е от Теб; 8 защото думите, които Ми даде Ти, Аз ги предадох на тях и те ги приеха и наистина познаха, че излязох от Теб, и повярваха, че Ти си Ме пратил.

 

Кол. 1:15, 16, 19 Той е образ на невидимия Бог, Първородният на цялото творение; 16 защото в Него беше създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото – било престоли или господства, или началства, или власти – всичко беше създадено чрез Него и за Него;... Защото в Него благоволи Отец да обитава цялата пълнота.

 

1 Йоан 1:2, 3 Защото животът се яви и ние видяхме, и свидетелстваме, и ви възвестяваме вечния живот, който беше в Отца и се яви на нас — 3 това, което сме видели и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас, а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Иисус Христос.

 

Вярвам, че Божият Дух, познат още в Писанията като Святият Дух или Христовият Дух е пълнотата на самото личностно присъствие на Бог Отец и Неговия Син Исус Христос, а не някоя друга личност. Когато Исус Го нарича „друг“ то е, защото това е различен нефизически начин, по който Бог и Христос се изявяват на вярващите. Това е подобно както когато Христос говори за Себе Си като за Човешки Син в трето лице (Виж напр. Мат. 13:41), сякаш е някой друг, понеже Човешкият Син е друга Негова персоналност, но не и друга личност. Вярвам, че по тази причина сестра Уайт говори за „трите живи персоналности на небесното трио“ и други нейни подобни изявления:

 

Пс. 139:7 Къде да отида от Духа Ти? Или къде да избягам от присъствието Ти?

 

Мат. 18:20 Защото, където двама или трима са събрани в Мое Име, там съм и Аз посред тях.

 

Йоан 14:17-23 Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото нито Го вижда, нито Го познава; но вие Го познавате, защото Той пребъдва с вас и ще бъде във вас. 18 Няма да ви оставя сираци, ще дойда при вас. 19 Още малко, и светът няма вече да Ме вижда, но вие Ме виждате; понеже Аз живея, и вие ще живеете. 20 В онзи ден ще познаете, че Аз съм в Своя Отец, и вие в Мен, и Аз във вас. 21 Който има Моите заповеди и ги пази, той Ме люби; а който Ме люби, ще бъде възлюбен от Моя Отец, и Аз ще го възлюбя и ще му явя Себе Си. 22 Юда, не Искариотски, Му каза: Господи, по коя причина ще явиш Себе Си на нас, а не на света? 23 Иисус в отговор му каза: Ако Ме люби някой, ще пази словото Ми; и Моят Отец ще го възлюби, и Ние ще дойдем при него и ще направим жилище у него.

 

Римл. 8:9-11, 15 Вие обаче не сте плътски, а духовни, ако наистина живее във вас Божият Дух. Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов. 10 Но ако Христос е във вас, тялото наистина е мъртво поради греха, но духът е жив поради правдата. 11 И ако живее във вас Духът на Този, който възкреси Иисус от мъртвите, то Този, който възкреси Христос от мъртвите, ще съживи и вашите смъртни тела чрез Духа Си, който живее във вас... Защото не сте приели дух на робство, за да се страхувате отново, а сте приели Дух на осиновение, чрез който и викаме: Авва, Отче!

 

Гал. 4:4-6 Но когато се изпълни времето, Бог изпрати Сина Си, който се роди от жена, роди се и под закона, 5 за да изкупи онези, които бяха под закона, за да получим осиновението. 6 И понеже сте синове, Бог изпрати в сърцата ви Духа на Своя Син, който вика: Авва, Отче!

 

И така, вярата ми, в хармония с тази на нашите адвентни предци, може да бъде обобщена в едно изречение както следва: Аз вярвам в Бог Отец, Неговия Син Господ Исус Христос и в Техния Дух.