Maranatha Media - Bulgaria

Размисли върху изискването на обещания

Публикувана Юли 25, 2010 от Ейдриън Ибънс в Християнски начин на живот
1,006 Намерена

Превод от английски на оригиналната статия: Some Reflections of Claiming Promises

Фил. 4:19 И моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своите богатства в слава в Христос Иисус.

Библията е богата на скъпоценни обещания от нашия скъп небесен Баща, които са ни дадени, за посрещане на ежедневните ни нужди. В продължение на няколко години имах много случаи, когато ставах свидетел на потвърждението им в трудни обстоятелства.

По време на служенето си като пастор, открих че мнозина не достигаха до благословенията, които можеха да получат в случай, че искаха целенасочено и дисциплинирано.

Ситуацията е позната за всички ни. Попадаме на трудност, където изглежда, че изходният път е само през невероятна болка. Макар че тези ситуации са стресиращи, то точно тогава започваме да виждаме дали наистина вярваме в Божието Слово.

Всеки път, когато се разочароваме, ядосваме се, или потъваме в сълзи на самосъжаление, ни се дава шансът да видим, че в сърцевината на съществото ни ние не се уповаваме на Бог и обещанията Му.

Отворих на ключови обещания за кризисни ситуации от типа „Червено море“. Ето някои примери:

Ис. 26:3 Ще опазиш в съвършен мир здравия по дух, защото на Теб се уповава.

1 Кор. 10:13 Никакво изкушение не ви е постигнало, освен това, което е човешко; но Бог е верен, който няма да допусне да бъдете изкушени повече, отколкото ви е силата, но заедно с изкушението ще даде и изходен път, така че да можете да го издържите.

Фил. 4:13 Всичко мога чрез Онзи, който ме укрепва.

2 Тим. 1:7 Защото Бог ни е дал дух не на плахост, а на сила, любов и себевладеене.

Та как се хващаме за тези обещания? Библията казва, че вярата идва от слушане на Божието Слово. Римл. 10:17.

На тази основа, прочитам обещанието или го повтарям в ума си.

След това решавам да действам според това Слово.

Задавам си въпроса: "Вярно ли е това обещание или не?"

Отговорът зависи изцяло от увереността, която имаме в Този, Който дава обещанието. Когато сме изправени пред въпроса, волята се изостря и трябва да се вземе решение като престанем да се крием в сенките. Ако имам борба, отново задавам въпроса. "Е, вярваш ли го Ейдриън? Да или не?"

Може да се боря известно време ако ситуацията е сурова, но след това се предавам на любовта на Отец и дара на Неговия Син, мисля за всичко, което Той е направил за мен и си почивам най-вече в моята синовност. Понеже съм син на Отец чрез Иисус, желая да вярвам, че Той няма да ме остави.

Много пъти искаме да получим отговор преди да се изправим от молитвата, но истинската вяра е уповаване в любовта на Отец дори когато не можем да видим разрешение. Вярата е увереност в нещата за които се надяваме, доказателството за неща, които не се виждат. Евр. 11:1 – Ако имаме разрешението, тогава повече не се изисква вяра.

Намерих този процес за полезен, когато изправях пред много предизвикателства.

1. Чуване на Словото – Римл. 10:17

2. Стигам до решение дали това е вярно или не

3. Гледам към любовта на Отец и си почивам в синовността

4. Уповавам на това, че Той бди над мен и се грижи дори и когато отговорът не се вижда.

Надявам се, че тези мисли са полезни за вас, за случаите, когато сте изправени пред предизвикателства от типа „Червено море“.