Maranatha Media - Bulgaria

Влиянието на филмите и музиката в дома

Публикувана Юли 27, 2013 от Ейдриън Ибънс в Християнски начин на живот
1,136 Намерена

Превод от английски на оригиналната статия: The Impact of Movies and Music on the Home

Наскоро поискаха от мен да обясня повече за резултатите от действията на главите на семейства върху зависещите от тях.

Нека ви дам един много директен пример за влиянието върху зависещите от тези глави. Един приятел ни предложи да гледаме филм, който представя най-подробно предизвикателствата на едно семейство с дете аутист. Нашият лекар също ни предложи да го гледаме, защото отразявал неща, които преживява и нашето семейството. Няколко пъти ме питаха дали съм го гледал и най-накрая намерих части от него в ю тюб. Гледах го сам, но жена ми видя няколко минути от него. Никое от децата ми не го гледа, нито пък знаеха, че съм го гледал. Още от самото начало се чувствах доста неудобно, но отлагах спирането му. Някои неща от негативното поведение на героя, който играеше ролята на аутистичното момче, се появиха при сина ни през следващите няколко дни. Не някакви големи неща, но все пак забелязахме промени. Жена ми и аз коленичихме заедно и аз поисках прошка, за това че съм позволил това влияние в дома ни. Много хората мислят, че това е напълно глупаво и че тези неща нямат никаква връзка, но ние сме виждали това много пъти до сега.

Всеки филм и всяка музика, които отразяват негативен дух гледани или слушани в дома без резерви ще повлияват на всички обитатели на този дом, ако главата на дома позволи това. Всеки дух привлича подобен дух и всеки филм, който представя насилие, неморалност, лъжа, кражба и измама ще има влияние в този дом.

По въпроса за музиката. Колко от нас слушат музика, която идва от църквите на Вавилон? Има ли дух, който придружава тази музика? Дали това е Духът на Иисус, или това е друг дух? Учудвали ли сте се защо толкова много адвентисти не успяват да видят заблудата на Триединството, докато слушат музика прославяща Триединството? Има ли дух, който докарва слепота в умовете на Божия народ? Вярно е че Бог има Свой народ във Вавилон и тяхната музика може да отразява небесния дух, но как да знаем? Желаем ли да разберем това чрез допускане на негативен дух в домовете ни? А какво да кажем за стила? Очевидно християнският рок говори сам за себе си, но дали допускаме, че Сатана не знае как да изпълнява сладка и приятна музика всаждайки в нея духа си? Там където изпълнителят има заблуди и егоистични желания, Сатана е готов да повлияе умовете ни. Мъдро ли е адвентистите да имат хора от други вероизповедания, които да пишат и продуцират музиката им? Въобразяваме ли си, че няма значение на кой Бог се покланят те и какви погрешни учения поддържат? Изпитвайте духовете дали са от Бога! Осъзнайте алегорията в историята на Зимрий (Музика) и Хазвия (Заблуда), когато Израил бил на път да влезе в Ханаан (Числа 25:14). Сатана използва заблуждаваща музика, за да докара язва на Израил. Поддържаните доктрини са свързани с духовете, които ги отпечатват в душата. Събудете се за заблудите на Сатана. Милиони са заблуждавани чрез музиката придружена от духовете, които са я вдъхновили. Той пише песните, които карат целия свят да пее.

Когато има несъгласие, спорове, неразбирателство в семействата, там често може да има хора, които гледат и слушат неща, позволяващи духа на Сатана да намери достъп в домовете и умовете на обитателите.

При друг случай, научих един много тежък урок. Веднъж пазарувах и лекомислено направих присмехулен жест на продавача. Присмехулните жестове са форма на заблуда и са осъдени от вдъхновението. Виж глава 13-та на Моят Възлюбен за повече подробности. Малко след това получих обаждане от съпругата ми, в което тя ми разказа подробно за едно значително безпокойство в дома ни, което разкриваше липсата на защита. През последните няколко години забелязвах, че това се случва отново и отново. Хората често се чудят защо Бог допуска да ни се случат някои неща но в същото време гледат тривиалните, неморални и изпълнени с насилие програми, слушат музика за която не е сигурно, че е от небето и се присмиват на другите, което със сигурност позволява на злите духове да влязат в един дом. Колко хора правят тези неща и се чудят защо се случват лоши неща на тях и на семействата им.

Преди няколко години, позволих в дома ми да се играе една компютърна игра, която повечето хора биха счели за напълно невинна. Проверих я внимателно, за да се убедя, че няма нищо застрашително в нея. Като родител, понякога е трудно да следваш едновременно линията на откритост и защита. Когато взехме играта у дома и наблюдавах сина ми как играе, скоро след това в нея се появи изображение на жена с магически сили. Веднага разбрах, че това ще причини проблеми. Поради това, че аутистичният ми син е настроен чувствително към емоционалните промени в дома, той започна веднага да крещи. Той беше в другата стая и никога не беше виждал играта. Така се раздразни, че започна да хвърля всякакви неща из стаята. Другият ми син, който играеше играта, направи връзката и осъзна проблема. Веднага коленичих и помолих Господ за прошка, след което сграбчих играта и веднага я върнах обратно в магазина. Тогава спокойствието в дома ни се възстанови. Мога да ви уверя, че тази игра е в много адвентни домове без да се съзнава какъв дух се допуска в дома.

Особено когато един баща бъде въвлечен в такива дейности, домът става отворен за атаката на Сатана. Като съпрузи и бащи, трябва да бъдем войници на Христос и да пазим входовете към душата. Някои родители се опитват да контролират всяка подробност в дома, но това не върши работа. Ако едно по-голямо дете донесе нещо в дома и е решило твърдо да го гледа или да го играе в стаята си, конфискуването може само да увеличи проблема. Когато заявите, че не одобрявате това, но оставите решението на тях, като на по-голямо дете, това ще позволи на Господ да им покаже опасността от тези неща без с това бащата и майката да са позволили по-голям достъп на Сатана до дома като цяло.

При един друг случай, гледах документален филм за събития в Австралия от 80-те. Стана въпрос за някакви спортни постижения и след това пуснаха една музика, която слушах, когато бях по-млад. За минута си позволих да съживя спомена от тази музика в позитивна светлина. Почувствах как се надигат националистични чувства в душата ми с усещане за гордост и след това осъзнах, че бях въвличан в един измамлив дух, но отказах да изключа програмата. Скоро след това имах инцидент, при който си нараних ръката. Дали това е проблем със защитата или ще кажете като повечето хора, че няма нищо общо. Дали духът на спортовете е дух, който кроткият Иисус одобрява? Когато гледаме футбол, тенис и други спортове, където лицата на играчите са изкривени от агресия и изявяват себепрослава, не е ли глупаво да си мислим, че духът, който ги придружава не се отразява и на нас?

През нощта станах свидетел на представления, които бяха провеждани в училище. Учениците, които бяха въвлечени в едно странно подражаване на това, което виждаха, разиграваха мисли от ума на врага, някои от които по един много неприличен начин. Беше ми представено едно видение за нещата, в което учениците играеха тенис и крикет. Тогава ми беше дадена инструкция относно характера (духа) на тези забавления. Те ми бяха представени като видове идолопоклонство, като идолите на народите. {Съвети до родители, учители и ученици – с. 350, параграф 1}
Малко са злините от които трябва да се страхуваме в сравнение с безделието и липсата на цел. Но тенденцията при повечето атлетични спортове е предмет на неспокойни мисли за онези, които от сърце се грижат за благополучието на младите. Учителите са обезпокоени, когато мислят за влиянието на тези спортове, както върху напредъка на ученика в училище, така и за неговия успех след този живот. Игрите, които обземат толкова много от неговото време, отклоняват ума от обучението. Те не помагат в подготовката на младите за практическа, усърдна работа в живота. Тяхното влияние не клони към усъвършенстване, щедрост или истинска мъжественост. Някои от най-популярните забавления, като футбол и бокс, са се превърнали на училище по бруталност. Те развиват същите характеристики като игрите в древния Рим. Любовта към господство, гордостта от простата брутална сила, безотговорното незачитане на живота, упражняват върху младите една деморализираща мощ, която е ужасяваща. {Адвентният дом – с. 500, параграф 3 / бълг. Дом и семейство – част XVII – Отдих и забавления - гл. 80 Какво да играем? Подзаглавие: Проблемът с атлетическите спортове}

Тази война е реална и има нужда от молитва и мъдрост. Пазете добре входовете на душата, защото Сатана се опитва да намери пролука към сърцата и умовете на семействата, особено чрез филми, игри и музика. Ю Тюб, Фейсбук и Туитър са някои от най-успешните места за Сатана, осигуряващи му достъп в дома. Да не говорим пък за употребата на мобилните устройства.

Такива неща могат да предизвикат страх, но Бог не ни е дал дух на страх, но на любов, сила и здрав разсъдък. 2 Тим. 1:7

Фил. 4:8 Най-накрая, братя, всичко, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е достойно за обич, което е благодатно, ако има нещо добродетелно и ако има нещо похвално, това зачитайте.

Вижте също Поука от благословението/проклятието – моят страх, означава, че синът ми не може да преодолее своя страх!