Maranatha Media - Bulgaria

Протокол за Среща на старейшните на ЦАСД „Слатина“ - София с брат Деян Делчев

Публикувана Юни 11, 2016 от Деян Делчев в Семейство и общество
961 Намерена

ПРОТОКОЛ 1

от 11 юни 2016 г.

 

Среща на старейшните на ЦАСД „Слатина“ - София с брат Деян Делчев

 

Присъствали:

1. Слави Чирпанлиев – пастор

2. Божидар Павлов – старейшина

3. Георги Георгиев – старейшина

4. Деян Георгиев – старейшина

5 Деян Делчев – гост

 

Срещата започна с молитва в 13:10 ч.

 

На срещата Деян Делчев разказа и изложи своето становище относно промяна в личното си теологично виждане, относно въпроса „Триединството на Бог“, както и произтичащите и налагащи се от този факт промени в неговото поведение.

 

Накратко брат Деян сподели следното:

  1. През последните две години е изследвал въпроса за „Божието триединство“. Отначало изследването е било свързано с „Тройната ангелска вест“, тема, която той е провокирал чрез форум в Интернет. С течение на времето и базирайки се на изследване на Библията, писанията на Елън Уайт и прочит на книги на английски език, е стигнал бавно и постепенно до извода, че доктрината за „Божието Триединство“ - един Бог в три лица, т. е. Бог Отец, Бог Син и Бог Святи Дух“ не е библейска.

  2. Според него голяма част от първите адвентни пионери, не са вярвали в тази доктрина, а промяната е извършена много по-късно.

  3. Исус Христос е Бог, но такъв, който е произлязъл от Отец някъде във вечността, докато Святият Дух не е отделна личност, а самият Дух на Бога, Който изявява пълнотата на Неговото личностно присъствие.

  4. Това разбиране за лични за личността на Бог е основополагащо и се отразява върху вярата и възгледите за спасението.

  5. Деян Делчев уважава и зачита църковния ред и вярва, че ЦАСД е църквата на остатъка. Поради това споделя това със старейшините, за да не пренебрегне авторитета, който църквата е поставила.

  6. Оттук нататък той не може да мълчи за начина по който разбира Тринитарния въпрос и смята да не се въздържа от свидетелстване за вярата си. Това включва и разпространението на преведена от него литература, както и такава, която той лично е написал.

  7. Ако старейшините, съвета на църквата или самата църква желаят той е готов да участва в дискусии по темата.

 

Старейшините изслушаха горното становище почти без забележки, и дадоха следното становище на брат Деян Делчев:

 

Старейшините ще проведат отделна среща помежду си по представения случай, ще изработят становище, след което ще организират нова среща с брат Делчев.

 

Срещата бе закрита с молитва в 14:00 ч.