Мисли за новолунието и изчисленията

Публикувана Апр 07, 2017 от Ейдриън Ибънс в Постановления и съдби

Превод на статия с оригинално заглавие New Moon Thoughts and Calculations публикувана на 26-ти март, 2017 г.

Скоро ще се яви следващото новолуние с обещанието за осемкратно по-голям дар от живия хляб на небето в сравнение с провизията на ежедневната жертва. За по-подробно обяснение на този принцип моля прочетете книжката Living Bread from Heaven.

Изчисляването на новолунието включва много фактори, но за тези от нас, които живеем в ценностната система на отношенията от царството на нашия Баща, няма полза от това да бъдем прави, за да докажем, че другите са в грешка. Всичката цел на времето на новолунието се състои в това да получим дара на Исусовия Дух в по-голяма мярка. Всеки дух, който кара някого да посочва предполагаемите грешки на другите не е Духът на Христос и е един от методите на Сатана за унищожаване на благословенията запланувани да се явят в това време. 

Времето откакто луната е напълно тъмна (наричано "съединение" или Conjunction) до ясното забелязване на Новата луна, може да отнеме най-малко 3, а понякога и 4 дни. Това може да е причината новолунният празник от времето на Саул и Давид да е продължил три дни. Целта на празника била да се получи колкото може повече от Духа и за колокото може по-дълго време. 

1 Царе 20:5 И Давид каза на Йонатан: Ето, утре е новолуние, и аз трябваше да седна да ям с царя. Но нека си отида и да се крия на полето до третата вечер.

1 Царе 20:27  А на следващия ден, втория от новолунието, когато мястото на Давид пак остана празно, Саул каза на сина си Йонатан: Защо Есеевият син не дойде на трапезата нито вчера, нито днес?

Получавам месечен доклад от обсерваторията на Обединеното Кралство относно новолунието. Ето докладът, който получих тази сутрин:

Скъпи Наблюдателю,

Това съобщение беше изпратено от Офиса на Морския Алманах на Нейно Величество / Проект на Института по Физика за Наблюдение на Полумесеца от неговия сървър в Хидрографския Офис в Таунтън на Великобритания. Вашият имейл адрес беше предоставен на програмата за съобщение във връзка с  Наблюдението на Полумесеца.

Следващото новолуние ще се случи на 28-ми март, 2017 г. в 02:57 ч. Усреднено Време по Гринуич (GMT) / Универсално Време (UT).

Моля опитайте се да нюблюдавате новата сърповидна луна в западната част на небето след залез при всеки от трите или четирите дни веднага след посоченото горе новолуние. Както положителните, така и отрицателните наблюдения ще бъдат предоставени на http://www.crescentmoonwatch.org/report.htm.

МОЛЯ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: Ако не желаете повече да получавате тези предупреждения, използвайте опцията ОТПИСВАНЕ ОТ АБОНАМЕНТ на http://www.crescentmoonwatch.org/signup.htm.

Благодарим за вашето продължително участие в този проект.

Екип на Института по физика за проект по Наблюдение на Луната

Затъмнената Нова луна ще се случи точно преди 28-ми март в 3 ч. сутринта в Усреднено Време по Гринуич в областта на Лондон, или в 5 ч. сутринта в Източна Франция и Германия. Както показва докладът, трябва да търсите първата сърповидна луна през 3-те, или 4-те дни след това събитие. 28-ми март в 3 ч. сутринта е 28-ми март в 1 ч. следобяд в Австралия, а също и 27-ми март в 9 ч. вечерта в Източните щати на САЩ. Залезът на 28-ми март в Австралия се случва само пет часа след съединението (Conjunction), или тъмната луна, което означава, че първата видима луна (сърповидна) няма да се появи в Австралия вечерта на 28-ми март. Има много голям шанс първата сърповидна луна да бъде видяна в Австралия вечерта на 29-ти март, което прави действителното новолуние през светлата част на 30-ти март.

В Европа това работи според Усредненото Време на Гринуич (GMT) + 2 часа като например в Берлин времето от съединението / затъмнението (conjunction) до следващия залез е около 12 часа. В Източните части на САЩ времето до следващия залез би било след около 20 часа. Това означава, че има вероятност новолунието да бъде видяно в Европа вечерта на 28-ми, позволявайки по този начин новолунието да бъде на 29-ти. Много е вероятно Новата луна да може да се види в САЩ вечерта на 28-ми, което прави светлата част от денонощието на новолунието на 29-ти март. Всичко това потвърждава факта, че системата за отчитане на времевите  дати с която всички ние работим, означава, че едно универсално събитие на земята се случва в различни времена и дори различни дати в различните времеви зони.

Интересно е, че Адвентните пионери изчислили датата 22-ри октомври, 1844 г. чрез забелязването на Новолунието в Ерусалим вместо чрез наблюдението от собствената им локация.

Това тяхно движение [на атакуващата тълпа] бе така внезапно, едновременно и обширно, проявявайки се на първия ден на 7-я юдейски месец - новолунието вероятно е било забелязано в Юдея на втората вечер от неговата промяна, когато то е щяло да бъде на един ден и седемнадесет часа, и което съответствало на 11 ч. сутринта в Бостън - утвърждавайки мнението ни, че това трябва да е месецът. Адвентист Ривю, (стр. 48 специална) Септември, 1850 г. 

Въпросът който възниква естествено е - "Трябва ли да разчитаме на наблюдението на Новата луна в Израил,  или да разчитаме на нашата местна позиция на земята?" Библията не говори директно по този въпрос. Пионерите изчислявали календара на основата на наблюденията в Израил, за да изчислят датата 22-ри октомври, която била 3 седмици по-късно. Но какво да кажем, ако планирате събиране за някое бъдещо новолуние? Ако занапред желаете да планиране някакво събитие, тогава ще трябва да извършите изчисление. Красотата на новолунието, така както го виждаме по времето на Израил, е че празникът се случва в един период от над 3 дни. Това отразява една нагласа на ума, от която и ние се нуждаем днес. За изчисление на пророчеството и точността на събитията, аз вярвам, че трябва да се следва употребата от пионерите на новолунието в Ерусалим. Но за събрание по време на новолуние, радостта от местното наблюдение добавя към благословението, което донася това време, и за децата е прекрасно да се включат в наблюдението на луната. Точната дата за едно събиране е вероятно най-подходящо да бъде подредена според хората, които ще участват на място в местното събрание. Моята опитност с новолунието е едно постоянно увеличаване на Духа през тридневния период като океанска вълна.

Предполагам че се опитвам да комбинирам изчислението в Израил с местното изчисление за събрание, което се основава на доклад за Новата луна от Обединеното Кралство относно началото на тъмната луна и след това вземам следващото вечерно местно наблюдение за определяне на времето на Новата Луна. Можем ли да сме абсолютно сигурни, че това е напълно правилно? Не. Библията не е толкова специфична във връзка с това как да правим тези неща в Австралия и аз вярвам, че това е с цел да може групите, които се молят и имат "здравословна" увереност в техните местни старейшини да бъдат в мир по отношение на точните подробности, които са в рамките на билейските параметри.  

Друга причина поради която в Австралия изпитваме трудности при определянето на новолунните събрания директно от Израил, е че по отношение на времето ние сме преди Израил. Ние сме Усреднено Време по Гринуич (GMT) +10. Празнуваме и съботата преди Европа и САЩ. Вярвам че правилността на тази позиция е била установена от Елън Уайт, когато тя пресичала Тихия океан и пазела съботата в Австралия, която ние пазим днес, което е преди САЩ и Европа. Казвайки всички тези неща, каква полза ще има, ако имам цялото знание, а нямам любов, не ме ползва никак, а пречи на цялостната цел на новолунието, която е да сме заедно в любовта и радостта на Исусовия Дух.   

Така че, на основата на информацията, която имаме, изглежда новолунието най-вероятно ще се случи в САЩ вечерта на 28-ми и през светлите часове на 29-ти. В Европа вероятно ще бъде по същия начин, но също е възможно да бъде на следващата вечер, на базата на местните наблюдения. В Австралия, първото възможно местно наблюдение след тъмната луна в Израил ще бъде вечерта на 29-ти март и светлите чесове на 30-ти март.

Надявам се че това предлага някакъв контекст за това как трябва да подхождаме към този въпрос с цел събиране за получаване на благословението на Исусовия Дух в по-голяма мярка. Не както се случи със Саул по време на празника на новолунието, когато сърцето му беше изпълнено със завист към Давид и гняв, както към него, така и към собствения му син Йонатан. Това със сигурност означава, че Саул не е получил никакво благословение от новолунието, въпреки че го празнуваше. Дано това да не е нашето преживяване. Дано всички ние се зарадваме на надигащата се вълна на Духа в подготовка за времето, когато ще се събираме около трона на Бога и Агнето всеки месец и ще вземаме от новия плод, който се явява по това време.